POGOJI POSLOVANJA

1. Splošni pogoji

Splošni pogoji spletne trgovine blagovne znamke VariusDesign so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in Zakonom o elektronskem poslovanje na trgu (ZEPT) ter mednarodnimi kodeksi za e-poslovanje.

S spletno trgovino VariusDesign (v nadaljevanju »Spletna trgovina«) upravlja podjetje VariusDesign, Oblikovalske storitve, Simon Štampar s.p., Varpolje 20, 3332 Rečica ob Savinji, matična številka: 6754015000, davčna številka: 14471728, ki je tudi ponudnik storitev elektronskega poslovanja (v nadaljevanju »Trgovec«).

S temi Splošnimi pogoji poslovanja se opredeljuje delovanje Spletne trgovine, pravice in dolžnosti obiskovalca, uporabnika in kupca ter poslovno razmerje med Trgovcem in uporabnikom kot kupcem izdelkov iz ponudbe spletne trgovine.

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

2. Vrste uporabnikov

Z registracijo v spletno trgovino pridobi obiskovalec uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte ter uporabniško geslo, ki ga določi uporabnik sam. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnesenimi podatki. Obiskovalec z registracijo potrdi in jamči, da je polnoletna in poslovno sposobna oseba. Z registracijo obiskovalec postane uporabnik in pridobi pravico do nakupa. Z nakupom izdelka uporabnik postane kupec.

3. Dostopnost informacij

Prodajalec se zavezuje, da bo kupcu še preden ga zavezuje pogodba ali ponudba, zagotovil naslednje informacije:

 • podatke o identiteti trgovca (predvsem firma in sedež družbe ter številka registra, kjer je družba vpisana);
 • kontaktne podatki, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo s trgovcem (naslov elektronske pošte, telefonska številka);
 • informacije o bistvenih značilnostih izdelkov oz. storitev iz ponudbe spletne trgovine, vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami;
 • informacije o dostopnosti izdelkov oz. storitev iz ponudbe spletne trgovine;
 • način in pogoji dostave izdelkov oz. izvršitve storitev, predvsem kraj in rok dostave;
 • informacije o načinu plačila;
 • podatki o časovni veljavnosti ponudbe iz spletne trgovine;
 • informacije o roku, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),
 • informacije o možnosti vračila izdelkov in o tem, če in koliko takšno vračilo stane uporabnika;
 • informacije o postopku s pritožbo uporabnika ter podatki o kontaktni osebi Trgovca za stike z uporabniki.

4. Ponudba artiklov

Zaradi narave poslovanja prek spleta se lahko ponudba na spletni strani VariusDesign ažurira in spreminja pogosto in hitro.
Cene v spletni trgovini oblikuje VariusDesign in veljajo za nakup prek spletne trgovine www.varius-design.com.

5. Varovanje osebnih podatkov

Prodajalec se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS št. 86/2004) in Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEK-om, Ur. list RS, št. 43/2004). Vsi podatki, pridobljeni s spletne trgovine, bodo uporabljeni izključno za pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov in ostale potrebne komunikacije med prodajalcem in kupcem.

VariusDesign bo za nedoločen čas hranil naslednje podatke: ime in priimek kupca, e-poštni naslov, telefonsko številko, naslov, čas in datum naročila. Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega e-mail naslova, uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

6. Naročanje

V spletni trgovini kupec izbere artikel oz. izdelek, ki bi ga rad naročil in določi število kosov posameznega izdelka. Seznam vseh artiklov se generira v košarici, kjer ima kupec pregled vseh artiklov. Vsak artikel ima svojo ceno in število kosov, ki jih kupec naroča. Na podlagi tega je izračunan tudi skupni znesek naročila. Poleg same cene izdelka se še prišteje cena dostave.

Kupoprodajna pogodba med trgovcem in kupcem je v spletni trgovini VariusDesign sklenjena v trenutku, ko trgovec kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o prejemu njegovega naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksni in veljajo tako za trgovca kot za kupca. Kot kupec velja oseba s podatki, kot so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče.

Kupoprodajna pogodba (t.j. prvo elektronsko sporočilo o prejemu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku spletne trgovine. Odjava naročila je možna najkasneje v roku ene ure od oddaje naročila in sicer na naslov: info@varius-design.com.

7. Plačilo in dostava

Trgovec bo naročene izdelke dostavil uporabniku (kupcu) v dogovorjenem roku. Pogodbeni partner Trgovca za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije. Trgovec si pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil učinkoviteje. V primeru prevzema izdelkov po poštnem povzetju plača kupec tudi poštne stroške. Paket dostavimo najkasneje v 3 delovnih dneh. Pri naročilu do 14. ure, paket običajno prejmete naslednji delovni dan.

Osebni prevzem:

Osebni prevzem je možen na naslovu Simon Štampar (VariusDesign, Simon Štampar s.p.), Varpolje 20, 3332 Rečica ob Savinji, vsi stroški povezani z dostavo in plačilom izdelkov v tem primeru odpadejo. Ko je naročilo pripravljeno vas o tem obvestimo. Paket čaka na prevzem še 3 delovne dni od datuma obvestila. Naročilo lahko prevzamete od ponedeljka do petka med 9.00 – 12.00 uro in med 15.00-17.00 uro, ob nedeljah in praznikih je zaprto!

8. Načini plačila

Trgovec uporabniku omogoča naslednje načine plačila nakupa izdelkov iz spletne trgovine:

 • z gotovino ob prevzemu, v tem primeru velja spletna cena (glej točko 7 in 9);
 • z vnaprejšnim nakazilom kupnine na transakcijski račun Trgovca po izdelani ponudbi oz. predračunu, v tem primeru velja spletna cena (glej točko 9);
 • preko paypala;
 • po povzetju (glej točko 16). 

9. Cene

Spletna cena velja za vse registrirane uporabnike spletne trgovine Trgovca. Na spletno ceno so možni pribitki, glede na izbrani način plačila (glej točko 8).

Vse cene v spletni trgovini so navedene v evrih in ne vsebujejo DDV-ja, saj po 1. točki 94. člena ZDDV-1, nismo zavezanci za obračun DDV . Vse cene v spletni trgovini so cene izdelkov in ne vsebujejo stroškov dostave. Vse cene veljajo samo za elektronsko naročilo izdelkov prek spletne trgovine.

Vse cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti, zato veljajo le do njihove vsakokratne spremembe. Kljub izjemnim naporom, da bi Trgovec zagotovil najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V primeru iz prejšnjega stavka in v primeru, ko se cena izdelka spremeni med obdelavo naročila, to je od trenutka oddaje naročila do potrditve naročila, bo Trgovec:

 • uporabniku (kupcu) to sporočil in ga obvestil o novih cenah, uporabnik (kupec) ima v takšnem primeru možnost svoje naročilo spremeniti ali ga deloma ali v celoti preklicati ali pa potrditi naročilo po novih cenah, vse brez dodatnih stroškov; oziroma
 • uporabniku (kupcu) omogočil odstop od nakupa in mu hkrati ponudil rešitev, ki bo šla v obojestransko korist in zadovoljstvo.

10. Izdaja računa

Trgovec kupcu pošlje račun po potrditvi naročila in sicer v pdf formatu na e-naslov kupca.

Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom.

Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

11. Postopki obveščanja o nakupu

11. 1. Prejeto naročilo

Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Trgovec naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. VariusDesign lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Če je dobavna doba zelo dolga (daljša od dveh tednov za Slovenijo in daljša od štirih tednov za tujino) in kupec ne želi čakati, lahko kupec to sporoči prodajalcu, ki bo artikel odstranil iz naročila in vrnil kupcu morebitna že vplačana sredstva, ostale artikle iz naročila pa po izbiri kupca ali dobavil ali pa celotno naročilo storniral. VariusDesign ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave artiklov, ki jih VariusDesign nima na zalogi v lastnem skladišču ali so umaknjeni s prodaje.

11. 2 Naročilo je odpremljeno

VariusDesign v dogovorjenem roku artikel pripravi in odpošlje ter o tem po elektronski pošti obvesti kupca. Trgovec v elektronski pošti pouči kupca tudi o politiki odstopa od pogodbe, kam se lahko obrne v primeru zamude pri dostavi in kam se lahko obrne v primeru pritožbe.

V primeru, da se kupec pravočasno odloči za preklic naročila, mora trgovca o tem nemudoma obvestiti na kontaktno telefonsko številko na spletni strani ali po e-mailu na naslov info@varius-design.com. Če se zgodi, da je naročilo že odpremljeno, pošiljko kupec zavrne dostavni službi.

12. Nakup za pravne osebe

Postopek nakupa za pravne osebe je popolnoma enak kot za fizične osebe. Če želite račun na podjetje, nam to sporočite na info@varius-design.com. Podjetjem, samostojnim podjetnikom in drugim pravnim osebam omogočamo vračilo dobavljenih artiklov v okviru garancijskih pogojev. Naštete pravne osebe nimajo možnosti odstopa od pogodbe v 14 dneh od prevzema artikla brez razloga, kot to velja za potrošnike (fizične osebe).
Vračilo kupnine za pravne osebe ni možno. Za nakupe pravnih oseb prav tako veljajo Splošni pogoji poslovanja VariusDesign, več o možnostih vračil si lahko preberete pod poglavjem Pravica do odstopa od nakupa, vračilo izdelkov.

Spletna trgovina VariusDesign pravnim osebam omogoča naslednje načine plačila: 

 • z gotovino ob prevzemu;
 • preko paypala;
 • z nakazilom na račun Trgovca VariusDesign po ponudbi/predračunu.

13. Pravica do odstopa od nakupa, vračilo izdelkov

Uporabnik (kupec) ima pravico, da v 14-ih dneh od dne prevzema naročenih izdelkov Trgovcu na kontaktni elektronski naslov info@varius-design.com ali na telefonsko številko +386 31 604 727, sporoči, da odstopa od kupoprodajne pogodbe, pri čemer mu ni potrebno navesti razloga za takšno odločitev. Vrnitev kupljenih izdelkov Trgovcu v roku za odstop od kupoprodajne pogodbe šteje za sporočilo o odstopu. Edini strošek, ki zaradi odstopa od kupoprodajne pogodbe bremeni uporabnika (kupca), je strošek vračila izdelkov Trgovcu. 

Potrošnik krije stroške vračila, če je odstopil od pogodbe ko je bila pošiljka že poslana, zavrača potrjeno pošiljko ali želi izdelek vrniti. Pošiljke z odkupnino ne sprejemamo.

Kupljene izdelke je potrebno vrniti Trgovcu najkasneje v roku 30-ih dni od dne oddanega sporočila o odstopu od kupoprodajne pogodbe. Kupljene izdelke je potrebno vrniti Trgovcu nepoškodovane, v originalni embalaži in v nespremenjeni količini, razen če so izdelki uničeni, pokvarjeni, izgubljeni ali se je njihova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv uporabnik (kupec).

Naslov za vračilo izdelkov:
VariusDesign, Simon Štampar s.p.
Varpolje 20 
3332 Rečica ob Savinji

Potrošnik ne more odstopiti od pogodbe, katere predmet je blago, ki je bilo izdelano po natančnih navodilih potrošnika in ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam (npr. ob naročilu izdelka izven standardnih dimenzij), ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, je poškodovano, umazano, mu manjkajo posamezni deli in ni v celoti takšno kot na dan, ko je bilo blago odpremljeno do kupca.

Če je paket, s katerim je uporabnik (kupec) prejel naročene izdelke, fizično poškodovan, če v njem manjka vsebina ali če kaže znake odprtja, mora uporabnik (kupec) sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije (glej točko 20).

Za vrnjene izdelke Trgovec uporabniku (kupcu) takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu vrne vplačani znesek oziroma koriščeni darilni bon, morebitne koriščene promocijske kode in drugi popusti pa se uporabniku (kupcu) ne vrnejo. Vračilo vplačanega zneska izvrši Trgovec na osebni oz. transakcijski račun uporabnika (kupca). Koriščeni darilni bon Trgovec vrne v obliki dobropisa.

Podjetje lahko zadrži plačilo, dokler ne prejme vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne pošlje dokaza, da je blago poslal nazaj.

14. Stvarna napaka

14. 1 Kdaj je napaka stvarna?

 • kadar artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet;
 • kadar artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
 • kadar artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
 • kadar je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

14. 2 Kako se preverja primernost artikla?

Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

14. 3 Kako se stvarno napako uveljavi?

Kupec lahko uveljavlja pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pojavijo po 2 letih od nakupa.

14. 4 Prevzem artiklov vrnjenih iz obravnave stvarne napake

Kupec je dolžan artikel, ki ga je Trgovcu izročil v obravnavo, po zaključku obravnave prevzeti. Kupcu pa bo vrnjen na naslov za dostavo. Stroške pošiljanja artikla v obravnavo krije kupec sam.
Trgovec kupcu pošlje obvestilo o vrnitvi artikla iz obravnave ter ga pozove na prevzem artikla. Kupec je dolžan artikel prevzeti v roku 14 dni od dneva obvestila.

15. Promocijska koda

Promocijska koda prinaša različne ugodnosti pri nakupu in je časovno omejena. Aktivno promocijsko kodo najdete na naslovni strani oglasnega sporočila, na strani posameznega oddelka, v našem e-obveščevalcu ali drugih medijih.

Uporaba promocijske kode:

 • Izberite artikle, ki jih želite kupiti in jih dajte v košarico.
 • Ko končate z dodajanjem artiklov v košarico, nadaljujte s klikom na gumb
 • Potrdite naročilo.
 • Izberite način dostave, navedite naslov za dostavo in izberite način plačila.
 • V istem koraku v polje “Kode za popust” vpišite promocijsko kodo in vnos potrdite s klikom na gumb Uporabi.

V vsakem nakupu je možno izkoristiti le eno promocijsko kodo (na primer: ob naročilu 2 artiklov lahko sočasno uporabite največ 1 promocijsko kodo).
Vrednost promocijske kode ne sme presegati vrednosti naročenih artiklov.
Ko vpišete promocijsko kodo, se vrednost promocijske kode avtomatsko odšteje od cene vašega naročila v zadnjem koraku – Povzetek naročila. Ostane znesek, ki ga je potrebno še poravnati.

16. Dostava

Trgovec bo naročene izdelke dostavil uporabniku (kupcu) v dogovorjenem roku.

Pogodbeni partner Trgovca za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije. Trgovec si pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil učinkoviteje. 

Naročene izdelke, ki so na zalogi odpošljemo še isti, oziroma naslednji delovni dan od dneva naročila, če je to mogoče. Razen v primeru da izdelka ni na zalogi. V tem primeru vas bomo obvestili najkasneje naslednji delovni dan po oddaji naročila in vam v primeru predplačila na vašo zahtevo vrnili denar. Maksimalni rok dobave pošiljk je 3 delovne dni od naročila. 

Naročenih izdelkov ne pošiljamo ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Ko paket pripravimo, ga oddamo na Pošto Slovenije skupaj z naslovom in telefonsko številko. V kolikor ste navedli svojo telefonsko številko vam pošta pošlje obvestilo preko sms-a o predvideni dostavi in morebitni višini odkupnine. 

V kolikor je paket z odkupnino, je možnost plačila z gotovino ali s plačilno kartico (Mastercard, Maestro, Visa, Karanta in Diners Club). 

17. Varnost

VariusDesign uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil.
Za varnost je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter za ustrezno programsko in protivirusno zaščito svojega računalnika.

18. Svoboda izbire

Informacije, ki jih o sebi posredujete, nadzorujete vi. Če se odločite, da vaših podatkov Trgovcu ne boste posredovali, potem do nekaterih mest oziroma funkcij na spletni strani ne boste mogli dostopati.

Avtomatično beleženje informacij (neosebni podatki): Kadarkoli dostopate na spletno stran, se splošni, neosebni podatki (uporabniki spletnega iskalnika, število obiskov, povprečen čas obiska na spletni strani, obiskane strani) avtomatično beležijo (ne kot del prijave). Te informacije uporabljamo za merjenje privlačnosti naše spletne strani in izboljševanje vsebin in uporabnosti. Vaši podatki niso predmet nadaljnje obravnave in niso posredovani tretji stranki.

19. Uporaba osebnih podatkov

VariusDesign bo uporabil vaše osebne podatke izključno zaradi izpolnitve vaših naročil in zaradi tehničnih razlogov administracije na spletni strani, da vam zagotovi dostop do posebnih informacij ali za splošno komuniciranje z vami. VariusDesign ne bo posredoval vaših osebnih podatkov tretji stranki.

20. Odgovornost

Trgovec se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni v njegovi spletni trgovini, vendar se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da Trgovec ne uspe pravočasno popraviti podatkov, ki so objavljeni v spletni trgovini. V takem primeru bo Trgovec uporabnika (kupca) obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali spremembo naročila.

Čeprav se Trgovec trudi zagotoviti natančne fotografije izdelkov, ki so naprodaj v spletni trgovini, je potrebno vse fotografije jemati kot simbolične. Fotografije ne zagotavljajo lastnosti izdelka.

Trgovec od trenutka oddaje pošiljke z naročenimi izdelki na Pošti Slovenije dalje ne odgovarja za primere, ko pride do fizičnih poškodb, uničenja ali izgube pošiljke, kakor tudi ne, če pride do manjka vsebine v pošiljki ali če pošiljka kaže znake odprtja. V navedenih primerih mora uporabnik (kupec) sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije.

21. Postopki reklamacije

V kolikor pride do primerov fizičnih poškodb pošiljke, uničenja, izgube pošiljke ali v primeru, da pošiljka kaže znake odprtja, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije.

Vse poizvedbe in reklamacijske zahtevke lahko naslovite pisno ali po elektronski pošti na naslov: 3331@posta.si ali preko spletne povezave kontakt in pomoč na www.posta.si.

22. Piškotki

Piškotki so neopazni dokumenti, ki so začasno shranjeni na vašem trdem disku in omogočajo naši strani prepoznavanje vašega računalnika, ko naslednjič obiščete spletno stran. Ponudnik uporablja piškotke le za zbiranje informacij, ki zadevajo uporabo spletne strani.

23. Pritožbe in spori in uporaba prava

VariusDesign spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec s Trgovcem lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti na info@varius-design.com. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@varius-design.com. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

VariusDesign si prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

24. Pomoč in informacije

Za pomoč in dodatne informacije sta kupcu na voljo e-naslov info@varius-design.com ali telefon: 031-604-727 (od ponedeljka do petka, od 9.00 do 15.00 ure).

25. Končna določila

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine VariusDesign pričnejo veljati z dnem 1. 6. 2017. V primeru spremembe splošnih pogojev poslovanja je VariusDesign dolžen pravočasno obvestiti kupce.